Vina Rossi
0  /  100
Vina Rossi

Naša vina

Pozivamo vas kušati vina i destilate
obitelji Rossi u ugodnom ambijentu obiteljske vinarije.

Ponuda vina

Vinarija Rossi

Vina obitelji Rossi proizvode se od vlastitog grožđa koje se uzgaja na preko 18 hektara samostalno zasađenih, suvremeno uređenih i pažljivo njegovanih visokokvalitetnih vinograda. Naši vinogradi su smješteni na devet predivnih lokacija.

Malvazija Templara

Malvazija templara dolazi sa Monte d'Or-a, jednog od najprestižnijih položaja u Istri, o kojemu obitelj Rossi brine već petu generaciju. Punoga je tijela, kremozna i nježna, spremna je za uživanje odmah, a sa vremenom postaje još elegantnija i profinjenija. Bijelo tlo potpisuje ovo vino kreiranjem začinske note bijelog papra koja ga čini savršenim uz tradicionalnu istarsku kuhinju gdje prevladava domaća tjestenina i meso u laganim bijelim umacima. Servirati na 10-12°C.

malvazija templara
malvazija templara riserva

Malvazija Templara Riserva

Radi se samo u određenim godinama selekcijom najboljih plodova. Zlatnom bojom odaje položaj sa kojega dolazi: Monte d'Oro. Vino odležano u tamnom hrastu, mekano i zavodljivo, toplih nota karamele, marcipana i badema je ukusnog i mineralnog karaktera. Otvara se u slojevima u kojima se medene note isprepliću sa zrelim voćem i suhim cvijećem. Gurmanski se spaja sa skutom posutom mendulama i bagremovim medom. Servirati na 10-12°C.

Rosé

Rosé Rossi napravljen je od Merlot-a i Terana i dolazi sa crvene zemlje pozicije Babušea. Nježan je i lepršav, a preostali šečeri u njemu čine ga mekanim i svilenkastim. Provansalske je boje i aromatskog kataktera na koji je snažan utjecaj ostavio teran kroz mirise višnje i plavog cvijeća. Polusuho vino poput ovoga idealan je partner teksturi i slatkoći mesa rakova i škampa, a u toplim i vručim danima preporućujemo ga uz ljetne salate i snackove. Servirati ga na 8-10°C.

Rossi rose
malvazija istarska

Malvazija istarska

Rapsodija mirisa i širina njezinog karaktera ne čudi u Malvaziji Rossi kada znamo da dolazi iz četiri različite zemlje šta ju čini gotovo jedinstvenoj na našem poluotoku. Njena sviježina i citrusne arome čine ju idealnim aperitivom i odličnom pratnjom laganim ribljim predjelima. Poslužiti ju rashlađenu na 8-10°C.

Chardonnay

Chardonnay obitelji Rossi dolazi sa crvenog tla jedne od naših najlijepših pozicija Babušea. Burgundijskog je stila, a specifični terroir i blizina jadranskog mora utjecala je na njegovu sviježinu, zaokruženost i ukusnost. Svojom kremoznošču i elegancijom odlično pristaje uz jela od plave i bijele ribe, te jela koja prati umak od rajčice. Vino se servira od 10-12°C.

Muškat žuti rossi

Muškat žuti

Muškat žuti obitelji Rossi predstavlja sortu u punom smislu rijeći. Cvijetnog je i mirisnog karaktera, toplo i sviježe, a mirisi agruma i grožđica čine ga lepršavim i dugotrajnim ne samo na mirisu nego i na okusu. Osim uz slatke desserte vino preporučujemo i uz pikantna orientalna jela. Servirati na 8-10°C.

Moro

Moro je bordoška kupaža sa istarskim akcentom koju smo nazvali po magarcu ljubimcu i jedinom pomagaču Federica Rossia, utemeljitelja vinarije. Srijednje tijelo čini ga fluidnim dok extrakcija produžuje njegov okus i trajnost ustima. Sve mirisne note bobičastog crnog i crvenog voća naglašene su u aftertaste-u, koji zaokružuje okus višnje u čokoladi. Preporučujemo crvena mesa sa grill-a ali i uz pinsu romanu pokazati će svoju širinu i eleganciju. Servirati ga na 14-16°C.

Rossi moro

Tehnologija i obrada

U vinariji se koriste najmodernije preše i ruljače kako bi ubrano grožđe u najkraćem vremenu i bez gubitaka otpočelo s fermentacijom. Sva svježa vina se nakon fermentacije pretaču i vinificiraju u hlađenim inox bačvama. Malvazija Templara i Chardonnay imaju dužu maceraciju i miješanje na grubom talogu. Nakon fermentacije vino se ne pretače odmah nego ostaje u istoj bačvi i miješa se sa talogom tijekom 6 mjeseci. Sva crna vina nakon fermentacije ostaju na maceraciji cca 5-6 tjedana, u pažljivoj nadziranim uvjetima.

To je osjetljivi postupak koji većina vinara izbjegava zbog rizika od gorčenja vina ako se ostavi u maceraciji malo duže nego što treba, no ako se vrlo pažljivo provede tada se dobije maksimum specifičnog okusa pojedine sorte. Nakon toga se preša i stavlja na dozrijevanje u drvo. Potom sva vina prolaze kroz kompletnu automatiziranu liniju za punjenje, zatvaranje i etiketiranje boca. U završnom ciklusu proizvodnje, vina odležavaju određeni vremenski period u bocama kako bi dostigla optimum kvalitete.