Vina Rossi
0  /  100
Vina Rossi

Destilati

Pozivamo vas kušati vina i destilate
obitelji Rossi u ugodnom ambijentu obiteljske vinarije.

epulon

Epulon

Pelinkovac “Epulon” nazvan je po Epulonu, kralju Histra, koji je žestoko branio slobodu svog naroda protiv nadmoće vojske antičkog Rima, a kada više nije bilo izlaza radije se ubio vlastitim mačem nego pristao na ropstvo. Epulon je duh slobode otopljen u čaši, i pije se za punoću života za koju se vrijedi boriti. Na mirisu dominira pelin, zatim vanilija, karamela i citrusne note. Tvrda gorčina pelina fino je izbalansirana s umirujućim notama citrusa, anisa, vanilije i karamele. Završava intrigantno nerazjašnjenim, slatko-gorkim i dugotrajnim okusom. Preporučena temperatura posluživanja je 8-10 °C. Poslužuje se ohlađen i čist ili s ledom, s koricom naranče ili limuna. Dobro ide u kombinaciji sa suhim voćem ili kao digestiv nakon obilnog obroka.

Erba Luigia

Erba Luigia obitelji Rossi tradicionalno je proizvedeno istarsko žestoko piće od četverostruko destilirane istarske komine malvazije obogaćene maceracijom listova limunske verbene (Lippia citriodora). Ima jasnu svijetlozelenkastu boju, svjež i živahan. Miris mu je impozantan, dominiraju limeta, lišće limuna i drugi citrusi, na nepcu suho i toplo sa zaobljenom i dugom završnicom. Preporučena temperatura posluživanja je 8 – 10 °C. Poslužuje se ohlađen i čist, bez leda. Dobro ide sam ili tradicionalno u kombinaciji sa fritajom od šparoga.

erba_luigia_vina
medenica_vina

Medenica

Medenica obitelji Rossi tradicionalno je proizvedeno istarsko žestoko piće od četverostruko destilirane rakije komine istarske malvazije obogaćene finim cvjetnim medom. Karakterizira ga zlatna boja meda i gusta struktura koja polako klizi niz staklo. Na nosu note pitomog kestena i livadnog cvijeća. Na nepcu dominira slatkoća koja završava finim, elegantnim i zaokruženim retrookusom. Preporučena temperatura posluživanja je 8 – 10 °C. Poslužuje se ohlađen i čist, bez leda. Dobro ide samostalno ili u kombinaciji s desertima i slatkim i ljutim jelima.

Nostromo Gin

Toplina i bogatstvo okusa odmah otkrivaju vrhunski sortni karakter ovog gina. Tipičnu aromu borovnice prati korijander i kora naranče, mediteranska nota ružmarina i suhog cvijeća te tragovi sladića i anisa. Osmerostruko destilirana malvazija daje ovom ginu onaj poseban, suptilni štih Istre, dok ugodna gorčina s prizvukom zvjezdastog anisa zaokružuje njegov specifičan, dugotrajan retrookus. Preporučena temperatura posluživanja je 8-10°C. Poslužuje se ohlađen i čist, ili uz najbolje tonike u kombinaciji s ružmarinom, narančinom koricom ili 2-3 borovnice, ili uz marmeladu od naranče i sok od limete. Dobro ide sam ili uz škampe na žaru, kamenice, razna mesna jela, humus, smokve, pršut ili losos. .

nostromo_gin
amaro_istriano

Amaro

Amaro Istriano obitelji Rossi fini je digestiv, napravljen po bogatoj recepturi starih talijanskih gorkih likera Amaro. Dobro uravnotežena aroma prožeta mirisima bobičastog voća, začinskog bilja i korijenja, s citrusnim završetkom, na okusu koji podsjeća na zeleni orah, badem, encian, mediteransko bilje i korijenje. Dug i fin završetak karakterizira liker s elegantnim citrusnim gorko-slatkim naknadnim okusom. Preporučena temperatura posluživanja je 8 – 10 °C. Poslužuje se ohlađen i čist ili s ledom i koricom naranče. Dobro ide u kombinaciji sa suhim voćem ili kao digestiv nakon obilnog obroka.

Biska

Biska obitelji Rossi tradicionalno je proizvedeno istarsko žestoko piće od četverostruko destilirane rakije od komine istarske malvazije obogaćene maceracijom listova imele (Viscum album). Karakterizira ga duboka boja karamele. Intenzivne arome u kojoj dominiraju note meda, višnje u čokoladi te nešto biljnih i travnatih nota, bistro je i gusto. U okusu blago slatkasto, elegantno, toplo, nježno i zaokruženo. Preporučena temperatura posluživanja je 10 – 12 °C. Poslužuje se ohlađen i čist, bez leda. Dobro ide sam ili uz odležane sireve i crveno meso. Na sobnoj temperaturi idealno se slaže s vrhunskim cigarama.

biska
teranino-detail

Teranino

Teranino obitelji Rossi fini je liker proizveden od autohtone istarske sorte teran obogaćen maceracijom šumskog voća i biranim začinima. Na nosu i okusu ovo pojačano vino prožeto je notama borovnice, divljeg i citrusnog voća s laganim slatkastim retrookusom cimeta i klinčića. Vrlo lagan liker koji se lako pije. Preporučena temperatura posluživanja je 10 – 12°C. Poslužuje se ohlađen i čist, bez leda. Dobro ide u kombinaciji s čokoladnim desertima ili desertima od šumskog voća ili kao digestiv nakon obilnog obroka.

Travarica

Travarica obitelji Rossi tradicionalno je proizvedeno istarsko žestoko piće proizvedeno od četiri puta destilirane rakije komine istarske malvazije obogaćene maceracijom 15 mediteranskih aromatičnih trava. Odležao je 6 mjeseci u barrique bačvama. Topla žuta boja sa zlatnim odsjajem i finom gustoćom. Na nosu podsjeća na orah, bademe, lješnjake i kadulju. U okusu suho, toplo i pomalo trpko s intenzivnim i dugim, blago gorkastim završetkom. Preporučena temperatura posluživanja je 10 – 12 °C. Poslužuje se ohlađen i čist, bez leda. Dobro ide sam ili uz ratatouille i druga jela od kuhanog ili pečenog povrća.

travarica-detail
sovran-detail

Šovran

Limitirano izdanje Šovran – istarske rakije XO obitelji Rossi prva je domaća XO (extra old) specijalna rakija od autohtonog terana, proizvedena u tradiciji najboljih francuskih konjaka. Nakon četverostruke destilacije fermentirani mošt od najfinijeg grožđa teran odležava deset godina u barrique bačvama od francuskog hrasta koje se koriste u proizvodnji najprestižnijih francuskih konjaka. Zbog svoje vrhunske kvalitete i dugog procesa proizvodnje ponosno nosi naziv Šovran – istarski izraz za suverena, vladara, kralja. Preporučeno posluživanje je na sobnoj temperaturi. Treba ga poslužiti čisto, bez leda. Dobro ide sam ili u kombinaciji s tamnom čokoladom i/ili vrhunskim cigarama. Šovran dolazi u ručno rađenoj premium kutiji.

Muškat žuti

Muškat žuti obitelji Rossy tradicionalno je proizvedena istarska rakija lozovača od biranog mošta najfinijeg žutog muškata. Četiri puta destiliran kako bi dobio svoju intenzivnu bogatstvo i eleganciju okusa uz kristalnu bistrinu i prozirnost. Bogatstvo sortne arome muškata prate note livadskog cvijeća, kruške i jabuke. Na nosu postojan i skladan. Na nepcu suho, mekano i toplo, s dugotrajnom završnicom. Preporučena temperatura posluživanja je 8 – 10 °C. Poslužuje se ohlađen i čist, bez leda. Dobro ide sam ili u kombinaciji sa ribljim salatama.

muskat-detail